Guide – Køb et Skateboard der gør dig prof.

Skateboards er nemme at finde, men svære at vælge.

Når du beslutter dig for at købe skateboard, er der nogle ting du skal vide og tage hensyn til før du bestemmer dig.  Start med at lære mere om skateboardets opbygning.. Skateboardet består af et deck som er det du står på. Det er pladen som udgør den største del af boardet. For at du ikke skal ryge af boardet, er der monteret en såkaldt griptape. Gridtape er en slags sandpapir som klæbes på. Den ru overflade gør det nemmere for dig at stå fast på skateboardet.

Decket er normalt lavet af 7-9 lag krydslamineret ahorntræ. Men billigere modeller benytter sig af billigere løsninger. Bambus, skumkerne glasfiber, træ og og kulfiber. I sjældne tilfælde laves der aluminiumskonstruktioner, men det er sjældent her i Danmark. På undersiden sidder de flotte billeder du kender fra annoncer og måske dine kammeraters board. På undersiden af deck’et er der monteret Trucks. Styring og ophæng består af 4 dele:

  • Baseplate er den øverste metaldel, der skrues fast til deck´et.
  • Hanger er den nederste del af trucken hvor hjulene monteres. Det er her at akslen går igennem hangeren.
  • Mellem baseplaten og hangeren sidder truckgummi, også kaldet Bushings. Det giver fleksibilitet og muliggør at dreje på skateboardet.
  • Det hele holdes sammen af en stor bolt, kingpin. Ved at stramme eller løsne denne justeres hvor let boardet drejer.

Hjulene er normalt lavet af urethan og findes i forskellige størrelser og hårdheder. Hjulmageri er kemisk sortekunst. I hjulene sidder der kuglelejer. Disse fås i forskellige kvaliteter, der måles på ABEC-skalaen som går fra 1-9 i ulige tal. ABEC-9 er det mest nøjagtigt fremstillede. Til skateboards er ABEC-5 meget brugt, og er ganske udemærket på et skateboard. Du kender måske også de samme ABEC mål fra dit løbehjul. I hjulene sidder der kuglelejer som fås i forskellige typer.

Der findes tre typer kuglelejer:

  • Stål-kuglelejer
  • Delkeramiske (kuglerne)
  • Fuldkeramiske kuglelejer

Du har måske hørt om begreber som Ollie, Kickflip, Frontside Flip og 5-0. Det er alle ord eller sætninger der dækker over forskellige tricks, der kan udføres på skateboardet. Mange unge opfatter skating for en subkultur hvor video ofte bruges til at dokumentere deres forskellige tricks. Professionelt er der firmaer der tjener mange penge på at lave videoer med deres “teams”. Disse videoer
bliver ofte lavet med store budgetter og professionelle instruktører.

Vi husker vel alle RAZZ. Han fik sit gennembrud, da han i 2002 vandt De Unges Melodi Grand Prix 2002 med sangen “Kickflipper”. Vi var i Hillerød med børnene og se Razz spille sit kæmpe hit, som fik børnene til totalt at flippe ud. Der var mange der købte skateboard det år.

Skateboarding er også kendt i computerspil. Det startede på PC-en og blev senere en stor forretning på de forskellige game consoller. Freeskate er et udtryk der bruges i skateboardspil som Tony Hawk serien og Skate spillene. Freeskate betyder at man køre rundt i et område alene, eller med andre uden nogen former for udfordringer. Ren afslapning for at afprøve forskellige tricks. Den rigtige Tony Hawk blev født i San Diego, Californien og lever selvfølgelig stadig. Han er meget kendt for sine mange medaljer og for at hjælpe unge mennesker i fattige områder med skateboardparker og områder. Han har skaffet donationer og hjælper gerne. Tony Hawk har gennem sit eget firma udgivet computerspillene og derudover sælger han alt indenfor skateboard og assessories gennem firmaet Birdhouse.

Tony Hawk fik stor anerkendelse ved at være den første skater i verden som udførte et komplet 900° spin, rundt om sin egen akse (også kaldt “The 900”). I danmark har vi også kendte og professionelle skatere. Af danskere er der eksempelvis Rune Glifberg, som også er kendt i udlandet. 900° spin er det sværeste trick at lave og tager meget lang tid før det sidder i skabet.

Opbygningen af et skateboard har ikke ændret sig meget, men det har formen. Du kan købe alle mulige former i dag. Aflange og tynde, eller formet som en fisk. Der er næsten ingen grænser, men de seje billeder er der stadig. De store drenge har ofte billeder af søde piger, og de mindre har andre pæne billeder på.

Køb dit nye skateboard idag og få leveret i morgen foran hoveddøren eller i en boks nær dig. Der er et kæmpe udvalg i vores butik, og der er nok til alle.

Skriv et svar