Ethjulede cykler og børnecykler til alle.

Børnecykler og ethjulede cykler er et hit.

Du kender det sikkert godt. Dit barn har set en cykel som er den flotteste og mest indbydende cykel der kan købes for penge.  Den er imponerende med alle de fede børneting som kan opdrives, og så har den cykelkurv, flag og et posthorn med en stor båt-lyd. Det er snart barnets fødselsdag, men i en stor iver og rus for at gøre barnet glad, så er cyklen pludselig købt med en bemærkning om, at den ikke må bruges før fødselsdagen. Allerede samme eftermiddag kører barnet rundt på den nye cykel med kurv, flag og båt-horn.

Men hvad så med fødselsdagen. Nu er cyklen købt og alle de andre gaveønsker er sikkert brugt af andre i familien. Penge er altid gode at have, men ikke for et barn. De vil meget hellere have en gave. Det er jo når barnet er lille at han/hun skal forkæles, for livet bliver hurtigt alvor med alle mulige krav og vandvittige karakterkrav. Nå ja, men hvad så? Hvad gør en klog, som man siger.

ethjulet-cykel-20-muni-starter-qu-ax-med-isis-krank

En ethjulet cykel er et hit. Ikke alene her i Danmark, men i det meste af den vestlige verden og i Kina. I Kina er de ethjulede cykler på skoleskemaet, og er en del af undervisningen i skolen. En ethjulet cykel giver skoleeleven mulighed for at lære noget som er svært og helt nyt. Det skærper motorikken og udvider nye centre i hjernen. Det giver balance og meget høj koncentration. Det er alt sammen noget en skoleelev skal bruge for at blive en succes i skolen og videre i livet.

Når du tænker over hvad de gør i Kina, er det måske meget usandsynligt at vi i Danmark vil være med på bølgen af kloge børn, men du kan jo også gøre meget selv. Du kan jo starte med at give en ethjulet cykel som gave til dit barn. Dit barn vil opfatte en ethjulet cykel som legetøj, og efter lidt tid ser du dit barn komme kørende på den ethjulede cykel. Måske vil en god ven være med til at køre på cyklen og lære at køre over længere strækninger.

En ethjulet cykel kan købes for under 700 kr. så det kan ikke være økonomien der ødelægger den gode investering. Og ja, jeg sagde investering, for du investerer i dit barns fremtid. De fleste sportshaller udlåner deres baner til folk der kører ethjulede cykler. Både børn, voksne og dem der bare vil lege. Der kan laves meget forskelligt med cyklen og efterhånden kan de fleste lave nogle flotte tricks. Jeg har set flere børn spille hockey på ethjulet cykel.

Når du skal køre i en sportshal, skal du være opmærksom på at dækkene kan smitte af. Det er heldigvis kun de sorte dæk der smitter af, så køb en cykel med gule eller hvide dæk hvis den skal bruges inde. Alternativt kan det skiftes senere i fremtiden. Det er for øvrigt derfor at kørestolsdæk ikke er sorte, hvis de kører i en lejlighed. Jeg er sikker på at den ældre generation ville blive kobberrøde i hovedet efter et bremsespor på deres nyvaskede trægulv, så tænk dig om.

Størrelsen på en ethjulet cykel varierer fra 16” til 24”. Det har noget med brugerens højde at gøre. De mindste bruger 16” (6-11 år) og de fleste voksne under 180 cm. Bruger 20”. Det er kun de meget høje på omkring 200 cm. Højde der bruger en ethjulet cykel på 24”. Og så er der dem der er virkelig dygtige til at køre, som bruger cykler med store hjul. Det er en stor udfordring at køre med 24” hjul.

Højden på sadlen kan justeres med en hurtig bevægelse på en fingervenlig lukning ved sadelpinden, så det er ikke svært at lade en anden låne cyklen. Er dit barn for lille til cyklen når sadlen er i nederste position, kan du save af sadelpinden. Men husk at der altid skal være en god del nede i stellet hele tiden. Der kan altid tilkøbes en ny sadelpind når det bliver nødvendigt.

Puky ethjulede cykler er nok nogle af de cykler man kender bedst i Danmark fra annoncer i dagblade og fra reklamer i TV. Ikke fordi de er de eneste, eller nødvendigvis de bedste cykler, men simpelthen, fordi nogle af de største kæder, har taget mærket til sig. Det er også med god grund. De leverer mange gode produkter til børn i sortimentet som dækker mange andre ting. Her iblandt børnecykler. Jeg tror de fleste mennesker kender Puky børnecykler fra de store børnebutikker.

 

Puky kommer fra tyskland og laver mange spændende ting til børn. De har mere end 1000 ansatte og deres cykler sælges overalt. Puky sælger deres produkter til forhandlerne i Danmark, hvis de kan få en god forretning ud af det. Derfor vil du se at priserne på Puky ikke varierer så meget som på andre mærker. Så hvis der kommer et godt tilbud eller der er billige Puky børnecykler, så vil priserne følges ad i reklamerne. De laver en god vare, men det er ikke deres hovedbeskæftigelse.

 

Du kan også købe QU-AX ethjulede cykler. De er meget fokuserede på kvalitet ned i mindste detalje. Her kan man mærke forskel på almindelige cykler og en QU-AX ethjulet cykel. Nogle af topmodellerne har fået en ekstra stærk krank og nogle bedre pedaler. Det er selvfølgelig ikke det hele men, det er det man ser og mærker med det samme når man køber QU-AX luksusmodellerne. Luksusmodellerne importeres fra EU og derfor kan vi give dig en god pris. Mange institutioner køber luksusmodellerne, da de ikke kan slides op. De holder også til at falde og blive smidt af børnene.

 

OnlyOne er også en mulighed. For under 800,- kr. han man få en holdbar løsning som de fleste kan bruge. Bruger du kun cyklen til sjov og ballade med vennerne, er det det helt rigtige valg med en Only One cykel. Alt er optimeret med god holdbar kvalitet og ligger lige under modellerne fra QU-AX. Det er samme producent, men med forskellige produkt linier. Normalt vil jeg anbefale Only One ethjulede til de fleste nybegyndere og lettere øvede, som udelukkende bruger cyklen til en sjov og udfordrende hobby eller som transport til skolen eller til ungdomsklubben.

 

Børnecykler og ethjulede cykler er selvfølgelig kun en lille del af hvad de kære børn kan finde på at bruge tiden på. Waveboardet er det seneste hit som mange børn elsker. Det er også svært at bruge, og de fleste kan lide udfordringen med et Waveboard. Et Waveboard er vel mest et Skateboard som kører sidelæns. Ikke at det får meget mening, men med de 2 hjul neden under boardet, kan du bevæge hver side og dermed få en fremdrift. Det ser lidt tosset ud men er rigtig sjovt for børnene.

 

Rulleskøjter kan godt blive en bekostelig affære, når barnet vokser. Derfor kan man i dag få rulleskøjter som kan justeres over flere størrelser. Det er nemt at skifte størrelse på rulleskøjten og med et snuptag er barnet og rulleskøjten vokset sammen i den rigtige størrelse. Rulleskøjter kan købes med 4 hjul, hvor hjulene sidder 2 og 2 og de kan samtidig købes som såkaldte inliners hvor hjulene sidder 4 stk. på en række. Der findes også rulleskøjter som kan laves om til den ene eller til den anden slags.

 

Skateboardet kender du fra før i tiden. Forskellen er at der er kommet nye og bedre hjul og lejer på de skateboard du finder i butikkerne i dag. Et skateboard kan i nogle tilfælde holde til voksne med en vægt på op til 100 kg. Og det er en såkaldt godkendt vægt, og dermed ikke sådan at det knækker fordi man vejer lidt mere, men et eller andet sted skal man jo sætte en grænse.

 

Løbehjulet er en velkendt og sjov måde at komme fra a-b på. Løbehjulet er ligesom så meget andet, forbedret væsentligt på mange fronter. Hjul, lejer, bremser og foldemekanisme er blevet brugervenligt og et løbehjul kan bruges til alle aldre. Også voksne. Det skal så ikke være et billigt løbehjul fra supermarkedet, men et løbehjul i en vis kvalitet. Kvalitet og pris hører ofte sammen. Et løbehjul på tilbud er jo stadig det samme løbehjul som før kostede meget mere, men når det er sæson eller der kommer nye modeller, sættes prisen ned, og så er der gode billige tilbud.

 

Løbehjul med fire hjul er også kommet til Danmark ligesom løbehjul med tre hjul. Løbehjul med tre hjul har været det nye hit i udlandet hele sommeren. De 2 hjul sidder foran og det ene hjul bagude. Det giver barnet en fornemmelse af tryghed, og det er ikke så nemt at vælte ned og slå sig.

 

Løbecykler til børn er i virkeligheden en trehjulet cykel som er gjort mere smart og nu kan bruges af lidt større børn. Løbecykler kan have 3 hjul ligesom den gamle velkendte trehjulede cykel, og så kan den også fås som en cykel uden pedaler, men med 2 hjul. Cyklerne med 2 hjul er nok dem der sælges oftest til de mindste.

 

Trækvogne bruges meget i børnehaver, men mange private har efterhånden fået øjnene op for de sjove vogne. En trækvogn kan bruges til at transportere børnene i, men den kan selvfølgelig også bruges til indkøb, leg eller til avisruten, når børnene bliver større. I dag laves trækvogne i en kvalitet der holder mange år. Derfor finder du dem også i børnehaver og vuggestuer.

 

Husk at når du køber en almindelig børnecykel, så skal størrelsen passe. Det nytter ikke noget at cyklen er for stor til barnet, for så bliver den nye børnecykel ikke sjov at køre på. Barnet gider den ikke og den bliver ikke brugt. Så køb hellere end børnecykel fra Winther eller Puky. De koster lidt mere, men de har samtidig en god gensalgs værdi. En cykel fra et supermarked vil typisk ruste op på 1-2 år, og så er pengene spildt. Der er heller ikke noget værre end at få rust på tøj og fingre hver gang cyklen skal luftes.

 

Tilbehør til børnecykler kan være støttehjul. Til Winther cykler er der forskellige størrelser, og de har lavet det sådan, at det kun er deres egne producerede støttehjul der passer til Winther børnecykler. Næsten alle andre cykler kan bruge de samme støttehjul fra en tilfældig producent. Kvaliteten er næsten den samme og måske bliver de støbt på samme fabrik. Jeg tror kun at prismærkaten er anderledes på de to typer i forhold til hinanden.

 

Der findes også andre cykler og mange andre køretøjer til børn. Balancecyklen er et af dem. Det ser nemt ud, men jeg garanterer at det ikke er. Jeg har selv prøvet den og er ikke den store fa. Ikke fordi den er dårlig eller noget, men fordi jeg ikke kunne finde ud af det. Og så ser det så nemt ud. Balancecykler er til børn. Basta. Jeg vil meget hellere køre på en væltepeter fra QU-AX. En væltepeter er ikke svær at køre på, men den er ikke helt så behagelig som en almindelig cykel. Den væltepeter jeg prøvede havde håndbremse, lædersadel og nogle lækre detaljer.

 

Det store hjul fra væltepeteren er 36”. Det er meget stort, men alligevel er der bygget en monster cykel med 2 hjul på hver 36”. Den ser vildt fed ud når den kommer kørende på vejen og cyklens fører bliver næsten væk på monstercyklen.

 

Det var en lille gennemgang af de forskellige cykeltyper du kan købe på a24.dk.

Forfatter Lars Mikkelsen – 04-11-2016

 

 

Skriv et svar